Konec světa / The End of the World


4. 12. 18.00 – 21. 12. 12.00 2012
Dům pánů z Kunštátu, Galerie G99
Artists: Vojtěch Fröhlich (Academy of fine Arts in Prague ), Petr Horák (Faculty of Fine Arts BUT), Ondřej Reichel (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague), Barbora Šimková (Faculty of Art and Design in Ústí Nad Labem)
Curators: Pavlína Morganová a Blanka Švédová

For the exhibition, I didn’t prepare anything.


4. 12. 18.00 – 21. 12. 12.00 2012
Dům pánů z Kunštátu, Galerie G99
Vystavující: Vojtěch Fröhlich (AVU v Praze), Petr Horák (FaVU VUT v Brně), Ondřej Reichel (VŠUP v Praze), Barbora Šimková (FUD UJEP v Ústí nad Labem)
Kurátorky: Pavlína Morganová a Blanka Švédová
Pro výstavu jsem neřipravil nic.

















*******
KONEC SVĚTA
4. 12. 18.00 – 21. 12. 12.00 2012
Dům umění města Brna, Galerie G99
Vojtěch Fröhlich (AVU)
Petr Horák (FaVU VUT)
Ondřej Reichel (VŠUP)
Barbora Šimková (FUD UJEP)
kurátorky: Pavlína Morganová a Blanka Švédová
Co člověk opravdu potřebuje na konci světa?
Baterku? Zásoby jídla? Teplé spodní prádlo? Nebo vůbec nic?
Dům umění města Brna, Galerie G99,
Dům pánů z Kunštátu,Dominikánská 9, Brno
Tel.: +420 542 213 883, www.dum-umeni.cz
Otevírací doba: st - ne, 10 - 18 hodin
Výstava Konec světa je součástí Centralizovaného rozvojového projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Výstavy, sympozium a publikace prací studentů studijních programů Výtvarná umění realizovaných na českých vysokých uměleckých školách.


Pozoruhodný posun současného umění do mimouměleckých oblastí je popisován současnou teorií z různých úhlů, vedle aktivismu a angažovanosti se mluví o rozšířeném kulturním poli, vztahové estetice nebo participativním umění. Řada současných umělců a umělkyň pracuje se sociální a politickou realitou a používá metody a postupy, které jsou vlastní jiným oborům, byť najdeme řadu spojnic ke konceptuálnímu umění 60. a 70. let. Na české výtvarné scéně pracují např. Kateřina Šedá, Tomáš Vaněk, Rafani nebo Barbora Klímová, kteří skrze svou tvorbu vtahují realitu kolem sebe do světa umění. Ve svých dílech nereprodukují svět, nýbrž místo toho vytvářejí nové situace – jakési mikroutopie, jak je nazvala Claire Bishop – v nichž používají lidské vztahy a potřeby jako hrubý materiál. I na vysokých uměleckých školách najdeme umělce a umělkyně, kteří neváhají zabrousit do těchto vod a překračovat prostupnou hranici světa umění.
Nevím, jestli výstava, kterou pro G99 připravujeme s několika studenty v rámci projektu High Five bude v tomto prostoru opravdu tou poslední, ať už nastane konec světa nebo prostor G99 v centru Brna najde jiné uplatnění. Je pokusem propojit svět umění s každodenností. Je naší odpovědí na nejistoty těchto dní plynoucí nejen z fantastických předpovědí, ale i z úzkostí postmoderního člověka, který se zmítá mezi zvyšujícím se konzumem a novou spiritualitou. Petr Horák (FaVU VUT), který se zabývá podvratnými intervencemi do mechanizmů české společnosti, se rozhodl do galerie nastěhovat věci z několika pozůstalostí. Věci, které ztratily své majitele. Tyto věci budou v galerii po dobu konání výstavy k dispozici všem návštěvníkům. Každý si může najít něco, co se mu na konci světa třeba může hodit. Ondřej Reichel (VŠUP) zabírá pro své objektové i konceptuální realizace kousky veřejného prostoru, které tak proměňuje v záhadná zákoutí vydaná napospas běžnému dění města či přírody. Pro výstavu v Galerii G99 připravil instalaci s balíčky speciálně vybraného oblečení pro poslední dny. I ty je možné si z galerie odnést. Barbora Šimková (UJEP) na vernisáži uvaří v duchu freeganismu a dum- sterdivingu pohoštění pro všechny příchozí. Vojtěch Fröhlich (AVU) nepřipravil pro výstavu nic. NIC situaci konce dobře vystihuje. Nedá se slovy popsat, může ho naznačit právě jen mezera, v níž něco chybí. Fröhlichův projekt je oním Mančuškovým chyběním – mezerou, která má ústřední význam.
Výstava Konec světa vyjadřuje naše přesvědčení, že umění je věčné a má smysl ho dělat, i když bude konec světa!